Čo obnáša rekonštrukcia bytového jadra

Rekonštrukcia bytového jadra je záležitosť, na ktorú sa mnoho ľudí niekedy odhodláva aj dlhší čas. Je to hlavne kvôli nákladom, ktoré si rekonštrukcia a nákup nového zariadenia kúpeľne vyžadujú.

Tŕň v oku menom umakart

Pre rekonštrukciu jadra sa rozhodujú najmä ľudia, ktorí majú staré bytové jadro, pravdepodobne z umakartu, materiálu, ktorý sa kedysi na stavbu kúpeľne a WC používal. Tento materiál možno šetrí miesto, pretože zaberá menej miesta ako murovaná stena, no je nepekný a každý by ho najradšej odstránil. Veľa ľudí situáciu rieši tapetami, obkladmi či kachličkami, ktoré na umakarte s pomocou dobrého lepidla držia úplne bez problémov. Nikdy to však nebude vyzerať úplne podľa predstáv.

Rekonštrukcie Profimajster
Rekonštrukcie bytových jadier – Profimajster.sk

Zavolajte si odborníka

Rekonštrukcia bytového jadra však nie je iba o kozmetickej úprave. Pri rekonštrukcii sa odporúča vymeniť aj rozvody vody a kanalizáciu, ktorá v starých bytoch dosluhuje. A aj kvôli tomu je dobré si na túto robotu najať odborníkov. Okrem toho, pri odstraňovaní umakartu môže dôjsť k narušeniu statiky či rôznym iným komplikáciám, preto oko a ruka odborníka je pri rekonštrukcii bytového jadra určite nenahraditeľná. Navyše odborník sa vyzná aj do materiálov, ktoré sú na rekonštrukciu potrebné a zákazníkovi dokáže poradiť, čo je pre neho najlepšie, čo ho priveľmi finančne nezaťaží, ale čo bude na druhej strane vhodné a kvalitné.

Priebeh rekonštrukcie

Keď sa mení staré, umakartové jadro za murované, je potrebné vymurovať steny (z vnútornej strany na ne dať obklad, z vonkajšej omietku), položiť podlahovú krytinu, ukotviť a pripojiť sprchový kút alebo vaňu, umývadlo, práčku a toaletu. Toaleta môže byť súčasťou kúpeľne, alebo byť umiestená v samostatnej miestnosti. Pri rekonštrukcii je taktiež potrebné spraviť elektroinštaláciu, to znamená vymeniť staré káble za nové.

Ako dlho trvá a koľko stojí rekonštrukcia bytového jadra

Rekonštrukcia bytového jadra trvá približne 5 – 10 dní. Závisí najmä od toho, či sa jedná o rekonštrukciu kompletnú alebo iba čiastočnú. Samozrejme od tohto a od použitého materiálu sa odráža aj cena. Ak sa teda rozhodnete, že si chcete zrekonštruovať svoje bytové jadro, rátajte s tým, že budete musieť našetriť cca 3000 – 4000 Eur, v prípade luxusnejšieho prevedenia aj o niečo viac.

Rekonštrukcia Profimajster.sk
Moderné rekonštrukcie bytového jadra – Profimajster.sk